L’equip de caps ha rebut aquest diploma de la fundació de LA MARATO DE TV3 per donar-nos les gràcies en la col·laboració de la 21a edició, dedicada al Càncer.
Moltes gràcies a tota aquella gent que va col·laborar!


 

Entusiasme sospitós

Som en un país abstencionista i desencantat, on se suposa que els joves han d’estar desmotivats. Que alguns d’ells es dediquin a educar la nostra canalla de franc i amb tant d’entusiasme és molt sospitós.

Són uns éssers estranys d’entre 18 i 25 anys que es fan dir monitors d’esplai, o caps d’agrupaments. Els reconeixereu perquè pringuen totes les tardes de dissabte als caus muntant gimcanes, perden els caps de setmana fent excursions i malgasten la Setmana Santa sencera i quinze dies de juliol anant de campaments. I tot sense cobrar res i amb una passió que no pot ser bona per a la salut.
La broma fa dècades que dura, i no són quatre sonats, es tracta d’uns quants milers. S’ha procurat fer burla d’ells com a xirucaires idiotitzats, se’ls ha fet saber que s’han acabat les utopies i que la gràcia d’avui dia és ser famós, però ells insisteixen que no. Són especialment pesadets amb la idea d’anar a la muntanya i educar en el lleure, assumeixen responsabilitats i ens donen lliçons als pares sobre coses tan antiquades com desconnectar, conviure i madurar. I a sobre se’ls veu feliços, i -el que és pitjor- a la canalla que cuiden, també. Això els fa poc integrables a la societat, perquè el que es porta és no fotre res i fer cara d’estressat, i no pas passar-te el dia organitzant coses amb un somriure.
L’administració els dóna l’esquena i els nega el dret a fer servir les escoles públiques (perfectament desaprofitades els dissabtes) per intentar que s’ofeguin en petits locals d’entitats que sovint són literalment uns caus, però ni així pleguen. Els mitjans de comunicació tenim a punt el protocol del linxament mediàtic i exigència de responsabilitats a la mínima que algun grup es perd al bosc, però ells allà, valents.
Les tècniques de captació de nous membres són terriblement sofisticades. Per culpa d’un mètode estranyíssim anomenat seguir l’exemple (oi que sona carca?), molts nens d’esplai s’acaben assemblant als seus monitors, i volen ser castellers, diables o voluntaris d’oenagés. I com que el moviment es renova, costa etiquetar-los de gent poc moderna, perquè viuen al dia i s’adapten als nous temps.
Si almenys tant d’esforç fos al servei d’una secta destructiva, s’entendria, i algun actor de Hollywood els donaria suport. Però no, no són cap secta i la seva voluntat és totalment constructiva (ai, uix, quin concepte més passat de moda). Són tota una anomalia en els ambients derrotistes i les societats decadents. Algú els hauria d’aturar abans que se’ls acudeixi canviar el món de veritat.
http://paper.avui.cat/article/ultima/80840/entusiasme/sospitos.html

 


 

 

 


 

 

 


 

 

L’Agrupament Puig i Moliner reuneix 300 antics membres per celebrar el 50è aniversari

Text: Sants 3 Ràdio

Un sopar on poder reunir a tots els membres que han anat passant per l’Agrupament Escolta i Guia Puig i Moliner del barri de Sants era una de les activitats centrals de la celebració del 50è aniversari del cau, i es pot dir que va ser un èxit ja que al sopar hi va haver 210 persones i a la festa es va arribar a les 300. Joel Fortuny, un dels caps de l’agrupament, explica: “Per logística, no podíem fer sopar per tanta gent i quan es van esgotar els tiquets vam decidir que després de sopar obriríem les portes perquè tothom pogués gaudir de la festa”.

Les primeres activitats que hi havia només arribar al sopar era un ‘photocall’ que, segons explica Fortuny, va tenir molt èxit i una exposició interactiva on els assistents podien deixar una fotografia amb un comentari de la seva època al cau. Fortuny, remarca: “Als panells de l’exposició no hi cabien més imatges, la gent estava molt animada i qui més qui menys va deixar una fotografia de la seva època al Puig i Moliner”, i afegeix: “A més, al ‘photocall’, els antics membres van anar-se posant diferents camises del cau i es van anar fent fotografies”.

Després de sopar, cap a dos quarts d’11 es van obrir les portes del centre cívic de les Cotxeres de Sants i més antics membres van entrar per gaudir de la festa. Quan ja hi havia més de 300 persones es van passar els vídeos, uns d’ells fet per personalitats de Sants com la Núria Feliu, l’Elèctrica Dharma o els Pets, i l’altre, que era una sorpresa, fet per una ex cap que era una versió de l’anunci ‘Que què tenim?’ de l’Estrella Damm amb frases del cau. També va haver-hi sorpresa per als actuals caps del cau, que van rebre una placa commemorativa de ceràmica de part dels pares que, segons explica Fortuny, els va fer molta il·lusió i que penjaran a l’agrupament.

Per acabar el sopar hi va haver alguns parlaments i també algun ball del cau. La valoració que en fan des de l’agrupament és molt bona, segons explica Fortuny: “La veritat és que estem molt contents i esperem que hi hagi la mateixa implicació en les activitats que encara hi ha per a la celebració del 50è aniversari”. 


GRAN ÉXIT A LA CALÇOTADA DEL PUTXI

Text: Sants 3 Ràdio

L’Agrupament Escolta i Guia Mossèn Puig i Moliner del barri de Sants va celebrar diumenge el seu 50è aniversari a la plaça Bonet i Muixí amb una calçotada oberta a tot el veïnat que va servir per obrir la primera celebració de l’aniversari de l’entitat santsenca. Des de les 11 del matí fins a la una del migdia van haver-hi activitats infantils organitzades pels nois i noies de l’agrupament i van consistir en un conta contes, jocs, bingo, sessió de maquillatge, taller de ràdio, inflables… Aquest any per primera vegada les activitats van ser obertes al barri i els encarregats d’organitzar-ho tot van ser dos dels grups de l’agrupament, els Pioners i Caravel·les, que van preparar una calçotada per a 400 persones i també una actuació musical a mans de “La Malaga Ciència Rumbera”. Laura Gomez, cap de Pioners, explica que “hi haurà més actes per celebrar el 50è aniversari durant l’any, com per exemple un sopar de Sant Jordi on es reuniran tots els membres antics i actuals de l’agrupament, es faran 50 cims durant tot l’any i la traca final per concloure aquest aniversari serà el quatre de juny que s’organitzarà una festa amb concerts, tabalers, jocs infantils, inflables…”

La cap de Pioners comenta les ganes que hi han posat tots els grups perquè aquest aniversari es celebrés de la millor manera, i afegeix: “Per ells és el seu projecte d’unitat, gairebé cada any ho organitzen els Pioners i Caravel·les però aquest any han estat especialment partícips perquè és el 50è aniversari. A més, és una feina que ells es prenen molt seriosament perquè fan un gran esforç ja que ells miren, busquen les coses i també aprenen sobre aquest projecte.”

També l’Hèctor i la Natalia, caps de l’agrupament, expliquen que porten molt de temps preparant totes les activitats per aquest aniversari i que el pròxim acte que tenen en ment és el dels 50 cims. L’Hèctor explica: “Al llarg de l’any tenim una llista de cims i anem fent cims, i d’aquí un mes, fem una excursió tot l’agrupament en la qual cada unitat fa un cim diferent i és l’acte commemoratiu de 50 cims que farem aquest any.”

La calçotada va ser un èxit total, i només fa falta veure les fotografies.
 


 


 

Aquí teniu la entrevista de ràdio de Ona de Sant Montjuïc realitzada el dimarts 1 de març del 2011 on són entrevistats: Maria Martìnez, Marc Caballero i Joel Fortuny.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=imt51J80vPw]


Rescat al Matagalls

Els bombers van trobar cap a les nou del matí d’ahir un grup de set excursionistes, cinc d’ells adolescents de quinze anys, que s’havien perdut per la zona del Matagalls, al parc natural del Montseny. Un helicòpter va aconseguir recollir-los quan es trobaven al Turó del Mig, a prop del cim.

Pels volts de les tres de la tarda d’ahir, els dos monitors de 22 anys i els cinc nois van desistir de continuar la marxa de retorn del cim perquè la boira s’havia fet molt espessa i no veien el camí. Els excursionistes van trucar pel mòbil per avisar de la seva situació i van plantar una tenda de campanya per refugiar-s’hi.
Un helicòpter dels bombers va trobar els excursionistes perduts i els va portar al camp de futbol de Viladrau. Allà els esperaven els seus familiars.

 

 

Els bombers troben set joves perduts a prop del Matagall
  • L’espessa boira va desorientar el grup, que es va refugiar en una tenda durant 18 hores
  • Malgrat la pluja, el vent i la neu, els escoltes no van patir cap lesió
PERE PRATDESABA
VILADRAU
Els bombers van trobar ahir al matí 7 excursionistes de Barcelona que s’havien perdut diumenge al Matagalls, al Parc Natural del Montseny, a causa de la boira. Els joves, dos monitors de 22 anys i 5 adolescents de 15 i 16, van passar 18 hores, inclosa la nit, en una tenda de campanya.Malgrat les inclemències del temps, amb neu, pluja i vent, els nois no van patir cap accident i es troben en perfecte estat de salut. En les tasques de recerca hi van participar unes 40 persones, entre bombers, policies locals i veïns del municipi de Viladrau, Mossos d’Esquadra i agents rurals.TRAVESSA A PEU

El grup pertanyia a l’Agrupament Escolta i Guia Mossèn Puig i Moliner del barri de Sants de Barcelona i tenia previst efectuar a peu, durant el cap de setmana, la ruta Matagalls-Pla de la Calma. Dissabte van sortir de Sant Marçal, van fer una part del recorregut i van dormir en una tenda. Diumenge al matí van reprendre la marxa, van pujar el cim del Matagalls i van iniciar el descens, en direcció a Collformic.“Llavors va començar a tapar-se tot amb una espessa boira. No es veia res més enllà de dos metres”, va explicar ahir Ariadna Casajuana, una monitora. “Vam voler fer marxa enrere, però després de donar unes quantes voltes vam veure que ens havíem perdut. Al final vam decidir plantar la tenda i esperar que ens vinguessin a buscar”, va afegir. Els monitors van avisar amb els seus telèfons mòbils els pares i els serveis d’emergències. Els bombers van posar en marxa l’operatiu previst en aquests casos i els equips van rastrejar la zona durant tota la nit, fins a les sis del matí, sense aconseguir cap resultat.”Els nens es van espantar una mica però, al parlar amb els seus pares, van reaccionar bé i es van tranquil.litzar”, va assegurar Ariadna. Malgrat alguns problemes puntuals de cobertura, els joves van mantenir sempre el contacte a través dels seus mòbils.

TRASLLAT EN HELICÒPTER

Dilluns, a les set del matí, el temps havia millorat i l’helicòpter dels bombers va poder sortir, per primera vegada, a buscar els desapareguts. Els nois van ser localitzats pocs minuts després al Turó del Mig, en un espai pla que queda a prop del cim del Matagalls. El vehicle aeri va aterrar allà mateix i els excursionistes van ser traslladats al camp de futbol de Viladrau, on els esperaven els seus familiars i amics.“Han passat una mica de fred, però anaven molt ben equipats, amb menjar i roba d’hivern”, va assegurar l’alcalde de Viladrau, Eudald Formatjé (CiU), que també va participar en les tasques de rescat. “La clau de l’èxit ha estat la professionalitat dels monitors, que van optar per no moure’s del lloc”, afirma l’alcalde.